

Tradiční venkovské práce, slavnostní dožínkové obyčeje i vůně čerstvě upečených dobrot zaplní v sobotu 9. srpna 2025 areál Veselého Kopce. Celodenní program Jak se dříve hospodařilo aneb Cesta k dožínkovému věnci nabídne od 9.00 do 17.00 hodin pestrou ukázku života na vesnici v době, kdy se hospodařilo převážně ručně.
Návštěvníci si budou moci vyzkoušet výmlat obilí cepy, práci s ruční mlátičkou i mlátičkou poháněnou stabilním motorem, drcení zrna na ručních mlýncích nebo výrobu povřísla na povříslovači. Program doplní ukázky zpracování lnu, vlny a předení na kolovrátku, pletení košíků z vrbového proutí či sušení ovoce. Atmosféru zpříjemní vůně křesných placek, buchet, koláčů a čerstvě stlučeného másla.
Součástí akce budou také komentované prohlídky mlýna a olejny, které v 11.00 a 13.30 hodin povede tkadlec Josef Fidler v rámci prohlídkového okruhu Len na Veselém Kopci. Dožínkové obyčeje, spojené s čtením z dobových pramenů, se uskuteční v 10.30, 13.00 a 15.00 hodin. Chybět nebude průvod areálem ani slavnostní ukončení sklizně. V květinové dílně si návštěvníci uvážou kytičku z obilí a květin, zapojí se do výroby dožínkového věnce a mohou si svůj výtvor odnést domů nebo použít při průvodu.
Vstupné je 190 Kč pro dospělé, 170 Kč pro studenty od 15 do 26 let a seniory nad 65 let, 120 Kč pro děti od 6 do 15 let. Rodinné vstupné (dva dospělí a až čtyři děti) činí 390 Kč. Prodej on-line vstupenek bude spuštěn 28. července 2025.