

V prostorách Střední školy zemědělské a Vyšší odborné školy v Chrudimi se v polovině srpna sešla komise, aby ohodnotila výrobky přihlášené do již 19. ročník soutěže o nejlepší potravinu Pardubického kraje. Do prestižní soutěže, která je podporována Pardubickým krajem, se letos přihlásilo 37 výrobců se 118 produkty. Komise z nich vybrala nejlepší potravinářské výrobky roku, které ponesou značku kvality a regionálního původu MLS Pardubického kraje.
„U nás v regionu máme velké množství šikovných výrobců surovin i finálních produktů. Potvrdil to i letošní ročník potravinářské soutěže MLS Pardubického kraje. Těm, kteří dokáží na trh dodávat kvalitu a bezpečnost v podobě svých výrobků, patří velké poděkování. Chceme-li se jako společnost chovat zodpovědně nejenom ke svému zdraví, ale i ke krajině, bez podpory našich poctivých potravinářů a hospodářů se podle mého názoru neobejdeme,“ řekl krajský radní pro zemědělství, venkov a životní prostředí Miroslav Krčil. „Pardubický kraj přispívá každoročně několika miliony korun ze svého rozpočtu na provoz vesnických prodejen. Naši podporu obchodů na venkově jsme provázali mimo jiné i s nabídkou regionálních potravin. Konkrétně těch, které získaly právě ocenění MLS Pardubického kraje,“ dodal.
Výrobky soutěžily ve čtyřech kategoriích Mlýnské, pekárenské a cukrářské výrobky, Maso a masné výrobky, Mléko a mléčné výrobky a Výrobky z medu a ostatní. Nejvíce přihlášek letos zaznamenala kategorie mléčných výrobků, velmi silně byla tradičně zastoupena také kategorie výrobků z medu a ostatních.
Sedmičlenná odborná komise vybrala celkem 27 nejlepších produktů. Ty budou veřejnosti představeny v neděli 21. září na Krajských dožínkách na Pernštýnském náměstí v Pardubicích. Výrobci si při slavnostním vyhlášení převezmou ocenění MLS Pardubického kraje 2025 a v každé z kategorií bude vyhlášen absolutní vítěz. Představen bude také objev letošního ročníku. Návštěvníci Krajských dožínek se mohou těšit nejen na ochutnávky a spotřebitelskou soutěž, ale také na možnost zapojit se do slosování o balíčky regionálních produktů.
„Velké poděkování a obdiv patří bezesporu všem výrobcům, kteří do soutěže své výrobky přihlásili. Těší nás velký zájem o soutěž a množství kvalitních českých potravin, které výrobci z lokálních surovin vyrábí. Přála bych si, aby tito výrobci měli podporu i v nás, spotřebitelích, a dokázali jsme kvalitní lokální produkci ocenit a upřednostnit ji před dovozem s mnohdy nejasným původem,“ uvedla ředitelka společnosti Agrovenkov, o.p.s. Petra Vaňousová.
Zdroj: pardubickykraj.cz