Jesenka slaví 60 let

Napsal/a
Gabriela Moravcová

Jesenka se řadí mezi tradiční české výrobky a v letošním roce slaví neuvěřitelné šedesátileté výročí. V roce 1959 se v jesenickém podhůří mlékárny Zábřeh začala tato pochutina vyrábět a svůj název získala podle původního místa výroby. Zahuštěná slazená smetana byla vyráběna jako přísada do kávy nebo čaje. Produkce Jesenky se v roce 1968 přesunula do Hlinska, kde se již vyrábělo zahuštěné slazené mléko.

Výroba zahuštěného slazeného mléka začala v Hlinsku v roce 1943, pod názvem Salko jej známe až od roku 1970. V 70. letech 20. století byla do hlinecké mlékárny nainstalována linka na plnění výrobků do hliníkových tub, které známe pod názvy Piknik, Pikao a Jesenka.

Hlavní rozdíl mezi Jesenkou a Piknikem je, že Jesenka se vyrábí ze smetany, Piknik pouze z mléka. Vyrábí se stejně ošetřením syrového kravského mléka pomocí pasterace, kdy dojde k odpaření mléka a jeho zahuštění. V takzvané odparce se následně mléko s řepným cukrem vaří při teplotě 65-70 stupňů až do finální podoby. Při vaření působí podtlak, aby se mléko nenapalovalo. Nakonec se zahuštěná smetana nebo mléko zchladí na zhruba 30 až 35 stupňů Celsia.

Plnicí linka na slazená zahuštěná mléka je schopna naplnit zhruba 150 tub za minutu. Výroba od prvotního ošetření mléka až po naplnění do tuby trvá přibližně sedm až osm hodin.

Tuby z Mlékárny Hlinsko lidé konzumují již 60 let s recepturou, která se vůbec nezměnila.

Štítky článku:
· · · · ·
Kategorie článku:
Aktuálně

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Sdílení
ZAVŘÍT